Wstajesz, sięgasz po kubek i… czasem czujesz, że kawa „nie łapie”, a wieczorem sen się rozjeżdża? Dobra wiadomość: wystarczy proste okno czasowe, by kawa dawała energię bez odbierania nocy. Pierwsza filiżanka 30–60 minut po przebudzeniu, ostatnia co najmniej 6 godzin przed snem. Do tego bezpieczne dawki i kilka wyjątków zdrowotnych. Chcesz ułożyć dzień tak, by kawa wspierała, a nie przeszkadzała?
Aloes od lat uchodził za naturalny sposób na poprawę trawienia, odporność i piękną skórę. Teraz jednak Główny Inspektor Sanitarny (GIS) ogłosił zakaz stosowania ekstraktu z liści tej rośliny w suplementach diety. Powodem są niepokojące wyniki badań, które wskazują, że niektóre związki zawarte w aloesie mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Kawa na czczo to poranny rytuał wielu osób, ale jego wpływ na organizm zależy od kilku czynników. Mowa zarówno o pracy układu pokarmowego, odpowiedzi hormonalnej, jak i o tym, jak nocny sen przygotował metabolizm na pierwszy posiłek. Jak reaguje żołądek, jelita i poziom cukru, oraz jak pić kawę rano, by wspierać zdrowie zamiast wywoływać dyskomfort?
Dokładnie ten napój piła Agnieszka Kaczorowska po rozprawie rozwodowej. Być może to nie przypadek. Wyjawiamy, jak kawa działa i gdzie przebiegają bezpieczne granice jej spożycia. W tym ujęciu znaczenie ma nie tylko sama filiżanka, ale też sposób przyrządzania, dodatki i dzienna dawka kofeiny. Jak poukładać fakty, by korzystać z kawy mądrze i bez ryzyka dla zdrowia?
Rosół kolagenowy coraz częściej pojawia się jako zdrowy dodatek w codziennej diecie osób dbających o odporność i wygląd skóry. Znany od dawna w tradycyjnej kuchni, dziś jest doceniany nie tylko za smak, ale również za liczne właściwości prozdrowotne. W artykule przyjrzymy się, jak rosół kolagenowy może wpływać na nasz organizm oraz jakie ma znaczenie w profilaktyce oraz pielęgnacji urody.
Z roku na rok coraz więcej osób wchodzi zimą do lodowatej wody, wierząc w jej hartujące działanie. Morsowanie ma swoich entuzjastów i przeciwników – jedni mówią o poprawie odporności, inni ostrzegają przed ryzykiem dla serca. Co naprawdę dzieje się w organizmie, gdy zanurzamy się w wodzie o temperaturze kilku stopni?Morsowanie pobudza układ krążenia i może wspierać odporność, ale wymaga stopniowego przyzwyczajenia.Nagłe zanurzenie w zimnej wodzie powoduje tzw. „cold shock” – reakcję stresową całego ciała.Osoby z chorobami serca, nadciśnieniem czy zaburzeniami krążenia powinny skonsultować morsowanie z lekarzem.
Medycyna stoi dziś na progu przełomu, którego ramy wyznaczają z jednej strony sztuczna inteligencja, z drugiej szereg wyzwań systemowych związanych z ochroną zdrowia w Polsce. Prognozy na najbliższe lata mówią o istotnych zmianach m.in. w diagnostyce, podejściu do profilaktyki czy zdalnej opieki nad pacjentem. Jak dobrze analizować trendy i wykorzystać potencjał innowacji medycznych, by stworzyć nowe modele zarządzania i współpracy między zawodami medycznymi oraz zrównoważone placówki medyczne? Odpowiedzią na te potrzeby jest Kongres Future Health, który 1 października 2025 roku zgromadzi w Warszawie ekspertów, praktyków i liderów opinii. Organizatorami wydarzenia są Grupa LUX MED, Wyższa Szkoła Nauk Medycznych i Fundacja LUX MED.
Styl to coś więcej niż moda – to sposób, w jaki się pokazujesz, co masz w plecaku i jak dbasz o siebie na co dzień. Z takiego założenia wychodzi marka Aquaphor, która właśnie wystartowała z kampanią „Znajdź swój styl nawodnienia”. Nowa akcja promuje butelki filtrujące AQUAPHOR City – stylowe, funkcjonalne i w pełni personalizowalne. A co najlepsze – kampanii towarzyszy konkurs z nagrodami, kreator AI i mnóstwo kolorów!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typ 720. To już kolejny taki komunikat, jeśli chodzi o mąkę, w ostatnich dniach. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ. 2000. W produktach wykryto ochratoksynę A, która stanowi zagrożenie dla zdrowia.
Czym jest bułka tarta? To... starta, ewentualnie zmielona, ususzona bułka, i tyle. Skład bułki tartej nie powinien więc w żaden sposób odbiegać od składu świeżej bułki. A gdy weźmiemy do rąk opakowanie takiego produktu, możemy się czasem bardzo zdziwić.Tak było w przypadku Katarzyny Bosackiej, dziennikarki i propagatorki zdrowego żywienia oraz świadomych zakupów. W mediach społecznościowych opublikowała skład pewnej bułki tartej. Wniosek jest jeden – lepiej samemu suszyć i trzeć.
Co najlepiej pić w upały? To pytanie, choć może wydawać się banalne, jest bardzo ważne. Wysokie temperatury mogą być dla nas bardzo niebezpieczne, a odpowiednie nawadnianie może uchronić nas przed ich skutkami.Oto co zdaniem dietetyków, powinniśmy pić w upały, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Latem, ze względu na wysokie temperatury, pijemy więcej niż w inne pory roku. Najczęściej sięgamy po wodę, a w drugiej kolejności po gazowane napoje. Czy to dobry wybór? Eksperci odpowiadają.
Światowy Dzień Mikrobiomu był okazją do rozmowy o najnowszych badaniach oraz ich znaczeniu. Celem tego dnia, który miał miejsce 27 czerwca było wsparcie badaczy z całego świata w informowaniu o tym, jak ważna dla zdrowia człowieka jest mikrobiota.W spotkaniu w warszawskim Skylinerze udział wzięły m.in. Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska oraz prof. dr hab n. med Hanna Szajewska. Podczas wydarzenia poruszone zostały kwestie odnośnie wiedzy o mikrobiomie oraz edukowaniu w tym temacie.
Agrest jest nieco niedocenianym i zapomnianym owocem, a szkoda, bo posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Działa przeczyszczająco, ale również wspomaga produkcję żółci, sprzyja prawidłowemu widzeniu, ale też poprawia trawienie. Agrest posiada liczne witaminy i składniki mineralne.Świetnie smakuje na surowo, ale również doskonale sprawdzi się jako składnik wielu przetworów, gdzie można zrobić z niego rozmaite dżemy, kompoty czy nalewki. Niestety, nie wszyscy mogą jeść agrest. Kto nie powinien po niego sięgać?
Chociaż mówi się to wszem wobec, wszyscy dobrze o tym wiedzą, a lekarze przestrzegają i grzmią, i tak ciągle się zdarza. Chodzi oczywiście o alkohol w ciąży. Nawet minimalna ilość może mieć wpływ na rozwój płodu. A jednak ciągle można spotkać się z sytuacją, że przyszła mama sięga po drinka.Niektórzy wręcz uważają, że nie ma w tym nic złego, a mama może wypić odrobinę alkoholu. Wiele osób nie widzi zagrożenia w niskoprocentowych napojach. A jednak nie ma dawki alkoholu, którą w ciąży można by uznać za bezpieczną.
Cieplejsze dni mogą sprawiać pewien dyskomfort, gdyż ze wzrostem wysokich temperatur pojawia się problem wielu osób dotyczący obtarć na udach. Wysoka temperatura powoduje pocenie się skóry, natomiast podczas chodzenia uda mogą ocierać się o siebie, czego efektem są dosyć bolesne rany. Mimo porad w stylu: schudnij, wraz ze zrzuceniem zbędnych kilogramów z górnej części ciała, zdarza się, że nogi nie chudną, a problem ocierających się ud wciąż jest widoczny. Jak sobie wtedy z nim poradzić?
Czy białe pieczywo może być tak samo zdrowe i bogate w wartości odżywcze, jak ciemne? Brytyjscy naukowcy opracowują nowy rodzaj białego chleba. Chcą, by nie tylko smakowało tak samo jak pieczywo z klasycznej mąki pszennej, ale było też jednocześnie zdrowe oraz bogate w wartości odżywcze, jak ciemne. Badacze rozpoczęli swój projekt od dość szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej.
Sezon na rabarbar czas start. Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Te najlepsze do spożycia łodygi liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Rabarbar ma mnóstwo składników odżywczych. Jedząc tę roślinę, dajemy naszemu organizmowi duże ilości potasu czy fosforu. Rabarbar ma również działanie przeciwzapalne, pomaga na jelita i leczy rany. Z łatwością można wyczarować z niego wiele słodkości czy napojów. My proponujemy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową.
Wiele mam zadaje sobie pytanie, kiedy jest idealny moment na wprowadzenie chleba do diety dziecka. A także – jakie pieczywo jest najlepsze dla takiego maluszka na początek. W piekarniach mamy dziś ogromny wybór. Chleby pszenne, żytnie, orkiszowe, na zakwasie, z ziarnami lub bez. Nic dziwnego, że można się pogubić! A jednak, gdy mała rączka wyciągnie się w kierunku chlebka, warto wiedzieć, który można podać.
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a przygotowania w tym czasie są wyjątkowo intensywne. Na świątecznych stołach nie zabraknie wielu pyszności, suto doprawionych majonezem, bo trudno wyobrazić sobie przecież sałatkę jarzynową czy jajka bez tego dodatku. Nie jest on jednak najlepszym wyborem ze względu na swoją zawartość tłuszczu oraz kalorii.Na szczęście są pewne zamienniki majonezu, które sprawią, że nasze dania będą równie pyszne, a zdrowsze. Można je stosować oczywiście w świątecznych potrawach czy sałatkach, ale też w codziennym żywieniu. Oto one!
Nie każdy na pod domem bazarek, na którym może kupić świeże warzywa i owoce. Wielu z nas kupuje je w hipermarketach. Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę jabłka z dwóch najpopularniejszych w Polsce - tych z Lidla i Biedronki. Te z jednego z nich zawierają dużo więcej “chemii”. Zgadnijcie, które to jabłka?To niezależne badania na zawartość pestycydów w jabłkach z dwóch największych sieci dyskontów w Polsce. Sprawdzono odmianę ligol. Różnice w zawartości pozostałości środków ochrony roślin są spore. Wyniki badań skomentowała sieć Lidl Polska.
Dbasz o zdrowie, zależy Ci na nawodnieniu, ale nie lubisz wody? Oto 5 zdrowych i smacznych napojów, które są dla niej znakomitą alternatywą.
Czarna czy biała? A jeśli z mlekiem, to tym od krowy, czy kozy? A może z roślinnym? Jeśli chodzi o napoje, których zadaniem jest godnie zastąpić prawdziwe mleko, tych jest całe mnóstwo. A które z nich jest najzdrowsze? Dziś przyjrzymy się "mleku” owsianemu. Jak wypada kawa z jego dodatkiem?
Tyciu sprzyja spożywanie tych trzech warzyw – Eksperci z Harvard TH Chan School of Public Health podczas badań trwających 24 lata ustalili, które z warzyw tuczą najbardziej. Jesteś na diecie redukcyjnej? Te warzyw jedz z umiarem.
Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Obecność kiszonek w diecie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Uznawane są za naturalny probiotyk, który szczególnie warto przyjmować jesienią i zimą. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że np. ogórki kiszone szkodzą m.in. osobom z nadciśnieniem. Czy to prawda? Które kiszonki są najzdrowsze? O przyczyny powstawania nadciśnienia tętniczego poprosiliśmy eksperta.
Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.