Metaboliczne stłuszczenie wątroby (MAFLD) jest jedną z najczęściej występujących schorzeń wątroby. Jednym z czynników przyczyniającym się do powstawania choroby jest otyłość. Masę ciała zwiększają nie tylko złe nawyki żywieniowe i brak odpowiedniej dawki aktywności fizycznej. Przyczyną tycia mogą być również leki. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą dr med. Pawłem Rajewskim, Profesorem i Rektorem Wyższej Szkoły Nauk o Zdrowiu.
Gastroskopia to badanie endoskopowe górnego odcinka układu pokarmowego, uznawane za jedną z najbardziej efektywnych metod diagnostyki i leczenia. Zwykle trwa kilka minut i jest wykonywane w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym. Jakie są wskazania do wykonania gastroskopii?
O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), inaczej metaboliczna stłuszczeniowa choroba wątroby (MAFLD) to jedna z najczęstszych przewlekłych chorób wątroby na świecie. Jej objawy są niecharakterystyczne, więc pacjenci często nie mają świadomości o jej istnieniu. Nielecznoa prowadzi do groźnych powiłań, dlatego bardzo ważna jest wczesna diagnoza i wzdrożenie terapii. Skąd się bierze NAFLD? Jakie są jej objawy? Jak diagnozować i leczyć NAFLD? Na te i inne pytania odpowiada dr med. Paweł Rajewski, Profesor i Rektor Wyższej Szkoły Nauk o Zdrowiu, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista chorób zakaźnych, hepatolog, specjalista transplantologii klinicznej, ekspert w zakresie obesitologii, lipidologii i zaburzeń metabolicznych, Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych dla Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Kierownik Oddziału Internistyczno-Zakaźnego i Koordynator Poradni Leczenia Przewlekłych Zapaleń Wątroby w Wojewódzkim Szpitalu Obserwacyjno-Zakaźnym w Bydgoszczy.
Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.
Z pewnością nie raz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie powinno się go pomijać. Dlaczego tak jest? Jaka jest rola śniadania i co warto wybrać na pierwszy posiłek dnia? Rozmowa z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Czy pacjenci z rakiem powinni stosować jakąś specjalną dietę? Dr Dawn Mussallem, ekspert z amerykańskiej Mayo Clinic, zaznacza, że nie ma jednego produktu lub diety, ale raczej wzorzec żywieniowy, który opiera się na roślinach bogatych w błonnik.
Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Problemy żołądkowo – jelitowe to nasza największa bolączka podczas wyjazdów do ciepłych krajów. Jak ustrzec się przed biegunką podróżnych, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami i jak ją skutecznie leczyć, kiedy już się przydarzy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską - Pietraszko.
Podczas wakacji chętnie sięgamy po zimne napoje alkohole, zwłaszcza spędzając beztroski czas na plaży. Niestety spożywanie alkoholu w upalne dni, a w szczególności podczas bezpośredniej ekspozycji słońce nie jest dobrym pomysłem i stwarza duże niebezpieczeństwo. Dlaczego alkohol i upał to groźne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
W zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków, zazwyczaj poruszana jest kwestia spożywania owoców. Często panuje przekonanie, że owoce są źródłem nadmiaru cukru i należy je ograniczyć lub wykluczyć z diety. Rzeczywiście pewne owoce zawierają dużo fruktozy i lepiej ich unikać, jednak wiele z nich jest przyjaznych dla diabetyków i warto włączyć je do diety. Do której grupy należą owoce jagodowe? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.
Wrocławska firma BioCam zaprojektowała kapsułkę endoskopową, umożliwiającą szybszą i bardziej komfortową dla pacjenta diagnostykę chorób układu pokarmowego, m.in. raka jelita grubego. Jest ulepszoną wersją obecnie dostępnych kapsułek, a ponadto ma być mniej kosztowna i bardziej dostępna dla polskich pacjentów. Jaka ma być cena badania polska kapsułką? Zapytaliśmy prezesa BioCam Macieja Wysockiego.
Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Któż z nas nie lubi przywitać dnia filiżanką smacznej, aromatycznej kawy? Mała czarna to jeden z naszych ulubionych napojów i nieodłączny element każdego dnia. Wokół niej pojawiło się jednak wiele negatywnych teorii, które wzbudzają wątpliwości kawoszy, zwłaszcza tych, którzy borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Czy kawa jest przeciwwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kapsułka endoskopowa to niewielka kapsułka z kamerą, która przechodzi przez cały układ pokarmowy, wykonując kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Są one przesyłane do urządzenia mobilnego, a stamtąd do platformy medycznej w chmurze, gdzie lekarze mogą przeanalizować dane. Jak wygląda badanie kapsułką? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Maciejem Wysockim, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam.
Bratek polny, inaczej fiołek trójbarwny to kwiat rosnący dziko na polach, a także uprawiany w ogródkach jako roślina ozdobna. Jest powszechnie znany w naszym kraju, jednak nie każdy wie, że oprócz walorów estetycznych ma także niezwykłe właściwości prozdrowotne!
Zielona herbata znana jest najzdrowszy napój świata. To cenne źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które chronią organizm przed poważnymi chorobami. Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Jeszcze do niedawna lekarze przestrzegali przed spożywaniem jajek, twierdząc, że mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Najnowsze badania zmieniają spojrzenie na jajka, podkreślając ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Witamina C to silny antyoksydant chroniący organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Znajdziemy ją w wielu warzywach i owocach, np. w papryce, pietruszce, porzeczkach, truskawkach czy kiwi. Jej największe ilości mają świeże produkty. A co w przypadku przetworów? Czy pasteryzacja niszczy witaminę C?
Babka płesznik to roślina powszechnie stosowana w lecznictwie. Wykazuje podobne właściwości co siemię lniane, jednak to właśnie ona zyskała miano „ulubieńca proktologów”. Jakie są właściwości zdrowotne babki płasznik? Jaką rolę odkrywa w profilaktyce i leczeniu choroby hemoroidalnej?
Kolagen to białko produkowane przez nasz organizm, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Odpowiada za budowę i funkcjonowanie tkanek, takich jak kości, stawy i skóra. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, dlatego warto zadbać o jego podaż w diecie.
Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją na laktozę. A co w przypadku osób zdrowych? Czy mleko bez laktozy to lepszy wybór dla każdego?
Kapsułka endoskopowa to niewielkie urządzenie przypominające tabletkę. Badanie przewodu pokarmowego z jej pomocą służy diagnostyce chorób jelita cienkiego, w przyszłości planowane jest także rozszerzenie zakresu działania. Jest to zabieg całkowicie bezbolesny i nieinwazyjny, może być przeprowadzony w warunkach ambulatoryjnych. Odpowiedzi na pytania dotyczące kapsułki endoskopowej udziela Maciej Wysocki, prezes i jeden z założycieli start-upu BioCam.
Pomidory to jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Mają nie tylko fantastyczny smak, ale są także prawdziwą bombą zdrowotną! Okazuje się, że jeszcze bardziej wartościowe są przetwory pomidorowe.
Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych polskich produktów. Można powiedzieć, że są naszą dumą narodową. To nie tylko oryginalny smak, ale także samo zdrowie!
Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe?
Według naukowców, przewlekły stan zapalny w organizmie może być kontrolowany przez dietę. Chodzi o to, aby spożywać określone produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz unikać żywności prozapalnej.
Kac to efekt metabolizmu alkoholu w organizmie, a konkretnie w wątrobie. Może mieć różny czas trwania i w zależności od osoby przebiegać trochę inaczej. W Internecie pojawiają się najróżniejsze informacje, dotyczące kaca i sposobów jego leczenia. Przyjrzyjmy się bliżej trzem popularnym mitom.