Przyczyn przejedzenia może być wiele – jednak w każdym z przypadków dolegliwość ta jest szkodliwa dla zdrowia. Gdy wystąpi jednorazowo, nie powinna być powodem do zmartwień. Jednak częste przejadanie się powoduje nieprzyjemne konsekwencje np. otyłość i nadwagę. Jak więc rozpoznać, że doszło do przejdzenia? O pomoc poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Otyłość została okrzyknięta przez WHO epidemią XXI wieku. Jest to poważna choroba, która przyczynia się do rozwoju groźnych chorób i przedwczesnych zgonów, a także do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Jakie są przyczyny otyłości? Czy otyłość jest zapisana w genach? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa.
Otyłość uznawana jest obecnie za najpowszechniejszą chorobę cywilizacyjną na świecie, a polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w Europie. Otyłość to poważna choroba, która prowadzi do rozwoju groźnych schorzeń, a ponadto ma znaczny wpływ na zdrowie psychiczne. Skąd się bierze otyłość u dzieci i młodzieży i jak z nią walczyć? Rozmowa z dietetykiem klinicznym Izabelą Sobolewską z Poradni Leczenia Otyłości Dzieci i Młodzieży Efekt Klimasa
Przyczyn ciągłego braku energii i zmęczenia jest wiele. By pozbyć się tego stanu, niekiedy wystarczą niewielkie zmiany codziennych nawyków, ale niekiedy konieczne będzie długotrwałe leczenie. Jednak gdy brakuje sił, by wykonywać codzienne zadania, warto zacząć od wdrożenia zmian w kilku kluczowych obszarach. Na czym konkretnie mają polegać te zmiany? O to zapytaliśmy psychodietetyka. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Któż z nas nie lubi przywitać dnia filiżanką smacznej, aromatycznej kawy? Mała czarna to jeden z naszych ulubionych napojów i nieodłączny element każdego dnia. Wokół niej pojawiło się jednak wiele negatywnych teorii, które wzbudzają wątpliwości kawoszy, zwłaszcza tych, którzy borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Czy kawa jest przeciwwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Mniejszego lub większego stresu doświadcza każdy z nas. Natłok codziennych obowiązków sprawia, że w pewnym momencie możemy potrzebować wsparcia, chociażby w postaci suplementów diety. Jednak czy preparaty tego rodzaju są rzeczywiście pomocne? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Bez prawidłowego stężenia witamin w organizmie nie jesteśmy w stanie funkcjonować. Organizm samodzielnie nie wytworzy ich tyle, by zaspokoić swoje potrzeby. Dlatego pewne składniki trzeba dostarczać z pożywieniem. Jednak nawet z witaminami można przedobrzyć. Gdy pojawią się w organizmie w nadmiarze, będą mu szkodzić i spowodują hiperwitaminozę. Co to za dolegliwość? Jak jej uniknąć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską
Stosowanie zbilansowanej diety to jedna ze złotych zasad każdego człowieka dbającego o swoje ciało. Ale nawet jeśli w diecie nie brakuje pewnych składników, to dostarczenie ich w odpowiedniej ilości przez samo pożywienie jest trudne. By w pełni odżywić organizm, niektóre składniki, trzeba by spożywać w hurtowych ilościach! Które składniki odżywcze warto więc suplementować? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu zwyczajnego wykorzystywane jako zielarski środek leczniczy. Wykazują szereg dobroczynnych właściwości, a znane są głównie z leczniczego działania na dolegliwości układu pokarmowego. Na co pomaga siemię lniane? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Wzdęcia to zbyt duża ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co powoduje nacisk w jamie brzusznej i uczucie dyskomfortu. Wzdęcia są powszechnym problemem, który dotyka większą część społeczeństwa. Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Osteoporoza jest złożonym zaburzeniem, mogącym spowodować kalectwo. Zarówno by jej zapobiegać, jak i ograniczyć jej rozwój należy szczególnie zadbać o dietę i aktywność fizyczną. Które składniki pokarmowe powinny znaleźć się w jadłospisie chorego, a które należy usunąć? Dlaczego aktywność fizyczna jest tak istotna? Zapraszamy do lektury. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą reumatologiem, specjalistą chorób wewnętrznych dr. Agatą Skwarek-Szewczyk
Bratek polny, inaczej fiołek trójbarwny to kwiat rosnący dziko na polach, a także uprawiany w ogródkach jako roślina ozdobna. Jest powszechnie znany w naszym kraju, jednak nie każdy wie, że oprócz walorów estetycznych ma także niezwykłe właściwości prozdrowotne!
Najczęstszą przyczyną udaru niedokrwiennego mózgu są zmiany miażdżycowe w naczyniach wieńcowych lub mózgowych, do których dochodzi przede wszystkim pod wpływem działania takich czynników, jak: zaburzenia metaboliczne, niewłaściwa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów. Kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu udaru mózgu odgrywa zdrowy styl życia i zmiana nawyków żywieniowych.
Smak białej herbaty jest delikatny i w przeciwieństwie do zielonej herbaty pozbawiony goryczki. W zależności od jej odmiany, możemy wyczuć nuty bardziej ziołowe bądź kwiatowo-owocowe. Biała herbata cieszy się mniejszym zainteresowaniem niż jej „zielona koleżanka”, a szkoda, ponieważ zachwyca nie tylko szlachetnym smakiem, ale również bogactwem substancji prozdrowotnych.
Zielona herbata znana jest najzdrowszy napój świata. To cenne źródło przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które chronią organizm przed poważnymi chorobami. Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Jeszcze do niedawna lekarze przestrzegali przed spożywaniem jajek, twierdząc, że mają negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Najnowsze badania zmieniają spojrzenie na jajka, podkreślając ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Witamina C to silny antyoksydant chroniący organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Znajdziemy ją w wielu warzywach i owocach, np. w papryce, pietruszce, porzeczkach, truskawkach czy kiwi. Jej największe ilości mają świeże produkty. A co w przypadku przetworów? Czy pasteryzacja niszczy witaminę C?
Babka płesznik to roślina powszechnie stosowana w lecznictwie. Wykazuje podobne właściwości co siemię lniane, jednak to właśnie ona zyskała miano „ulubieńca proktologów”. Jakie są właściwości zdrowotne babki płasznik? Jaką rolę odkrywa w profilaktyce i leczeniu choroby hemoroidalnej?
Kolagen to białko produkowane przez nasz organizm, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Odpowiada za budowę i funkcjonowanie tkanek, takich jak kości, stawy i skóra. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, dlatego warto zadbać o jego podaż w diecie.
Liczba ludności na świecie stale rośnie, a w związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na żywność, a przede wszystkim na produkty z pełnowartościowym białkiem. Ostatnimi czasy zwiększa się zainteresowanie owadami, jako alternatywnymi źródłami białka w diecie. Produkcja żywności z insektów uważana jest za bardziej ekologiczną i ekonomiczną w porównaniu do żywności tradycyjnej.
Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją na laktozę. A co w przypadku osób zdrowych? Czy mleko bez laktozy to lepszy wybór dla każdego?
Pomidory to jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Mają nie tylko fantastyczny smak, ale są także prawdziwą bombą zdrowotną! Okazuje się, że jeszcze bardziej wartościowe są przetwory pomidorowe.
Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych polskich produktów. Można powiedzieć, że są naszą dumą narodową. To nie tylko oryginalny smak, ale także samo zdrowie!
Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe?
Według naukowców, przewlekły stan zapalny w organizmie może być kontrolowany przez dietę. Chodzi o to, aby spożywać określone produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz unikać żywności prozapalnej.
Ser żółty to jeden z najczęściej spożywanych przetworów mlecznych w Polsce. Amatorów sera w naszym kraju nie brakuje. Bez wątpienia jest to znakomite źródło białka, ale to nie jedyna jego właściwość. Jakie są zalety i wady sera żółtego i czy warto mieć go w swojej diecie?
Kac to efekt metabolizmu alkoholu w organizmie, a konkretnie w wątrobie. Może mieć różny czas trwania i w zależności od osoby przebiegać trochę inaczej. W Internecie pojawiają się najróżniejsze informacje, dotyczące kaca i sposobów jego leczenia. Przyjrzyjmy się bliżej trzem popularnym mitom.