Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > dieta - pacjenci

Dieta - Pacjenci

Lemoniada – świetna alternatywa dla wody
02.03.2024 14:20 Co pić, jeśli nie lubisz wody? 5 propozycji zdrowych i smacznych napojów

Dbasz o zdrowie, zależy Ci na nawodnieniu, ale nie lubisz wody? Oto 5 zdrowych i smacznych napojów, które są dla niej znakomitą alternatywą.

anemia mięso
28.02.2024 09:25 Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości

Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.   

None
26.01.2024 18:39 Czy wafle ryżowe to niskokaloryczna przekąska? Zapytaliśmy dietetyka

Są lekkie i pożywne. Nie brudzą rąk i świetnie komponują się zarówno z nabiałem, jak i mięsem. Niejedna osoba rozpoczynająca dietę redukcyjną zastępuje nimi w pełni chleb. Mowa o waflach ryżowych, które traktujemy jak produkt FIT. Jednak czy faktycznie są niskokaloryczne? I tak, i nie. O opinię zapytaliśmy dietetyczkę dr Hannę Stolińską-Fiedorowicz.

tran
16.12.2023 19:18 Tran był zmorą naszego dzieciństwa. Dlaczego warto go pić?

Sezon jesienno-zimowy to dla wielu z nas sezon infekcyjny. To właśnie teraz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia – możemy je mu zapewnić m.in. poprzez stosowanie tranu, oleju otrzymywanego z dorsza atlantyckiego lub ryb dorszowatych. Co tak wyjątkowego jest w tranie? Dlaczego nie powinno go zabraknąć w domowej apteczce?

zakupy
17.11.2023 18:30 Dlaczego warto łączyć witaminę C i żelazo? Dietetyk tłumaczy

Przygotowując posiłki, warto łączyć produkty zawierające żelazo z tymi, które są bogate w witaminę C. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób niespożywających mięsa. Dlaczego jest to ważne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

hipermarket
11.11.2023 17:15 Unijne oznakowanie żywności w sklepach wprowadza w błąd. Polacy nie chcą się na nie zgodzić.

Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?

None
07.11.2023 15:44 Dlaczego warto jeść tylko między 12 a 20? Nowe badania naukowców o poście przerywanym

Post przerywany to trend dietetyczny, który ma zarówno wielu entuzjastów, jak i zagorzałych przeciwników. Uznawany jest za jeden ze skuteczniejszych sposób na redukcję wagi. Niektórzy uznają go wręcz na remedium na wszystkie choroby cywilizacyjne.  Nowe wyniki badań naukowców z Chicago zdają się to potwierdzać.

Ból głowy
15.10.2023 19:07 Nerwowość, częste infekcje, albo ból głowy? Nietypowe objawy niedoboru tej witaminy

Witamina B6 nazywana również pirydoksyną, jest jedną z witamin z grupy B. Bez niej organizm nie może funkcjonować prawidłowo – odpowiada m.in. za prace układu nerwowego. Stosuje się ja zarówno profilaktycznie, jak i w poważniejszych stanach. Jej niedobór jest łatwo zauważalny na co dzień. Jak rozpoznać, że organizmowi brakuje witaminy B6? Tłumaczymy.

rodzina przy herbacie
06.10.2023 19:55 Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu - fakt czy mit? Odpowiadamy

Zapewne każdy z nas nieraz spotkał się z opinią, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu. Niektórzy twierdzą nawet, że takie połączenie może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzhaimera. Jak jest w rzeczywistości? Bierzemy pod lupę popularny mit!  

celiakia
26.09.2023 14:34 Czego nie można spożywać przy celiakii? Lekarz ostrzega przed tymi produktami!

Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.

dieta
10.09.2023 18:06 Czy insulinooporność może występować u szczupłych osób? Ekspert stawia sprawę jasno!

Insulinooporność jest częstym zaburzeniem, które polega na tym, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Nieleczona może prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Istnieje przekonanie, że tylko osoby z nadwagą i otyłością borykają się z insulinoopornością. Czy szczupłe osoby również mogą zmagać się z tym problemem? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.

ból stopy
07.09.2023 13:14 Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!

Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

post
04.09.2023 17:14 Post przerywany – starożytna metoda na błyskawiczną utratę wagi. Jak go przeprowadzić?

Post przerywany określany jest mianem trendu dietetycznego. Jednak jest to sposób odżywiania znany od tysięcy lat. Posty są stałym elementem największych religii, lecz stosowanie ich jest również sprawdzonym sposobem na szczupłą sylwetkę i zdrowie. Jak bezpiecznie przeprowadzić post przerywany? Czy jest zdrowy?

dieta
04.09.2023 13:22 Dieta DASH - najzdrowsza dieta na świecie! Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem

„Obecnie możemy wyróżnić dwa główne rodzaje diet, które wygrywają rankingi najzdrowszych diet świata i przy okazji są dietami jednymi z najlepiej przebadanych w kontekście chorób układu krążenia. Jest to dieta śródziemnomorska i dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej kierowana do osób z nadciśnieniem tętniczym.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

pestki dyni
04.09.2023 10:57 Dlaczego warto jeść pestki dyni? Wspierają płodność u mężczyzn i nie tylko!

Pestki dyni to jedne z najzdrowszych nasion posiadających wiele właściwości leczniczych. Są cennym składnikiem diety osób z cukrzycą, nadciśnieniem, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Są też szczególnie zalecane w diecie mężczyzn, ponieważ wykazują korzystny wpływ na płodność. Dlaczego warto włączyć pestki dyni do codziennego jadłospisu? 

jedzenie
01.09.2023 14:33 Czy dzieci i młodzież potrzebują mięsa, aby prawidłowo się rozwijać? Dietetyk wyjaśnia odwieczny problem

Dzieci i młodzież są w najbardziej rozwojowym okresie swojego życia. Dlatego ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią dietę szczególnie w tym czasie. Istnieje przekonanie, że dzieci niejedzące mięsa są narażone na niedobory i nie jest to dla nich zdrowe. Czy faktycznie dieta bezmięsna u dzieci i młodzieży może zagrażać ich prawidłowemu rozwojowi? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.

kiszonki
01.09.2023 11:11 Kiszonki warto jeść. Wiemy, które z nich są najzdrowsze!

Obecność kiszonek w diecie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pokarmowy. Uznawane są za naturalny probiotyk, który szczególnie warto przyjmować jesienią i zimą. W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia, że np. ogórki kiszone szkodzą m.in. osobom z nadciśnieniem. Czy to prawda? Które kiszonki są najzdrowsze? O przyczyny powstawania nadciśnienia tętniczego poprosiliśmy eksperta. 

mięso
29.08.2023 18:23 Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik. 

wywiad z dietetykiem
28.08.2023 15:19 Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy

Która dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia: mięsna czy wegetariańska? Czy nadmiar mięsa w diecie jest szkodliwy dla układu krążenia? Czy wegetarianie są narażeni na niedobory pokarmowe? Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik. 

suplementacja
16.08.2023 10:55 Jakie badania należy wykonać przed przyjęciem suplementów? Mało osób o tym wie!

Co raz więcej Polaków sięga po suplementy. Wielu z nas zmaga się z niedoborami pewnych witamin, a suplementy umożliwiają uzupełnienie tego rodzaju niedoborów. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto wykonać badania. Jakie badania są niezbędne, zanim zaczniemy zażywać suplementy? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.

wzdęcia
01.08.2023 15:30 Wzdęcia – czasem są niegroźne, czasem są objawem nowotworu. Kiedy zgłosić się do lekarza?

O wzdęciach brzucha mówimy, gdy w jelitach gromadzi się nadmierna ilość gazów. To powszechnie spotykana dolegliwość, zazwyczaj niegroźna, która bywa jednak też objawem groźnych chorób. Jak reagować, gdy się pojawią? O opinię poprosiliśmy eksperta. 

wakacje
29.07.2023 11:24 Probiotyki na wakacjach - czy uchronią nas przed biegunką? Zapytaliśmy dietetyka

Biegunka podróżnych jest częstą i nieprzyjemną dolegliwością, która może zepsuć wakacyjne plany. Najczęściej spowodowana jest przez zakażenie bakteryjne, przenoszone drogą pokarmową. Czy stosowanie probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską – Pietraszko.

wywiad śniadanie
23.07.2023 11:12 Co jeść na śniadanie? Pomysły na zdrowe śniadanie na słodko i na słono! Dietetyk radzi

Z pewnością nie raz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie powinno się go pomijać. Dlaczego tak jest? Jaka jest rola śniadania i co warto wybrać na pierwszy posiłek dnia? Rozmowa z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 

suplementy diety
23.07.2023 10:13 Nie traktujmy suplementów diety w ten sposób! Psychodietetyk wyjaśnia, jak z nich korzystać

Z suplementów diety korzysta lub przynajmniej rozważa skorzystanie większość z nas. Reklamy tych preparatów sugerują, że włączenie do codziennej diety tej lub innej kapsułki spowoduje, że znikną pewne problemy zdrowotne. Suplementy bywają pomocne. Jednak mogą też zaszkodzić, gdy będziemy z nich korzystać niewłaściwie. Jak więc prawidłowo korzystać z suplementów? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.

dieta
18.07.2023 12:09 Najlepsze produkty dla chorych na raka. Taka dieta może pomóc w walce z chorobą

Czy pacjenci z rakiem powinni stosować jakąś specjalną dietę? Dr Dawn Mussallem, ekspert z amerykańskiej Mayo Clinic, zaznacza, że nie ma jednego produktu lub diety, ale raczej wzorzec żywieniowy, który opiera się na roślinach bogatych w błonnik. 

witaminy
14.07.2023 15:12 Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze

Aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą, warto zadbać nie tylko o codzienną pielęgnację, ale także o dostarczenie jej substancji odżywczych od wewnątrz. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na naszą cerę. Przedstawiamy trzy najważniejsze witaminy, których potrzebuje nasza skóra. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską. 

alkohol i upał - wywiad
10.07.2023 12:15 Alkohol i upał to niebezpieczne połączenie! Czym grozi picie alkoholu w upalne dni? Dietetyk tłumaczy

Podczas wakacji chętnie sięgamy po zimne napoje alkohole, zwłaszcza spędzając beztroski czas na plaży. Niestety spożywanie alkoholu w upalne dni, a w szczególności podczas bezpośredniej ekspozycji słońce nie jest dobrym pomysłem i stwarza duże niebezpieczeństwo. Dlaczego alkohol i upał to groźne połączenie? Tłumaczy dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

owoce jagodowe
07.07.2023 10:16 Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada

W zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków, zazwyczaj poruszana jest kwestia spożywania owoców. Często panuje przekonanie, że owoce są źródłem nadmiaru cukru i należy je ograniczyć lub wykluczyć z diety. Rzeczywiście pewne owoce zawierają dużo fruktozy i lepiej ich unikać, jednak wiele z nich jest przyjaznych dla diabetyków i warto włączyć je do diety. Do której grupy należą owoce jagodowe? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Kartasińską – Kwaśnik.

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: