Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > Zdrowe żywienie > Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?
Daria  Siemion
Daria Siemion 24.04.2024 11:45

Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?

Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?
Fot. Freepik

Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo potasu i witaminy C, ale nie wszyscy mogą ją jeść – niektórym osobom może zaszkodzić.

Z jedzenia papryki powinni zrezygnować nie tylko uczuleni na to warzywo, ale również osoby chore na artretyzm czy toczeń. Przeciwskazaniem do spożywania papryki są też niektóre planowane badania. Kto jeszcze i w jakich okolicznościach nie powinien jeść tego warzywa?

Co może szkodzić w papryce?

Papryka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C i beta-karotenu. Oprócz tego znajdziemy w niej kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A, E i K. Jednak to nie wszystko co znajduje się w papryce – niektóre obecne w niej substancje mogą szkodzić.

To może szkodzić w papryce:

  • kapsaicyna – może podrażniać błonę śluzową i uczulać;
  • ciężkostrawna skórka – może obciążać żołądek;
  • alergeny – mogą uczulać;
  • potas – nadmiar może zaburzać pracę nerek.
Jest smaczna i zdrowa, ale nie wszyscy mogą ją jeść. Komu szkodzi papryka?
Papryka niektórym osobom może szkodzić Fot. Pexels / Kai Pilger

Kto nie powinien jeść papryki? Lista chorób

Jest mnóstwo chorób, przy których lepiej ograniczyć spożycie papryki. Przede wszystkim są to choroby układu pokarmowego – takie, przy których zaleca się dietę lekkostrawną, a także schorzenia nerek.

Choroby, przy których papryka nie jest zalecana:

  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego – podrażniająca kapsaicyna,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna – ciężkostrawna,
  • zespół jelita nadwrażliwego – kapsaicyna, ciężkostrawna,
  • choroba refluksowa – kapsaicyna, ciężkostrawna,
  • toczeń – dużo potasu,
  • zapalenie nerek – dużo potasu,
  • niewydolność nerek – dużo potasu.

Ważne! Paprykę przy tych chorobach można spożywać, ale w małych ilościach.

Inne przeciwwskazania do jedzenia papryki

Niektórzy skarżą się na "odbijanie" po papryce – takie osoby powinny ograniczyć ją w swojej diecie, choć ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, nie powinny z niej rezygnować. W takiej sytuacji najlepiej odkroić z niej skórkę. Bezwzględnie papryki powinny unikać osoby, które mają na nią uczulenie.


Przeciwskazaniem do jedzenia papryki jest uszkodzona śluzówka. Z papryki czasowo powinny zrezygnować zatem osoby po ekstrakcjach zębów, z aftami, wrzodami czy uchyłkami jelita. Papryka może też szkodzić osobom z hemoroidami. Lepiej nie jeść po zatruciu pokarmowym – może być zbyt dużym obciążeniem dla podrażnionego żołądka.


Z papryki należy zrezygnować przed wykonaniem niektórych badań. Zaliczamy do nich przede wszystkim kolonoskopię, przed którą dieta powinna być lekkostrawna. Rekomenduje się wówczas jedzenie warzyw/owoców bez skórki – jeśli zatem przed badaniem musimy zjeść paprykę, to wyłącznie obraną.

Zobacz też:

W tych produktach jest najwięcej mikroplastiku. Ma je każdy z nas w kuchni

Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

Masz bolesne miesiączki? Tego nie jedz w trakcie okresu

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: