Z roku na rok rośnie liczba osób zmagających się z cukrzycą, także wśród młodych dorosłych. Choć zwykle winę za to przypisuje się genetyce czy otyłości, najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wskazują na jeszcze jeden, zaskakujący czynnik. Wystarczy codzienny, pozornie niewinny nawyk, by znacząco zwiększyć ryzyko rozwoju zaburzeń metabolicznych.• Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna związana z zaburzeniami działania insuliny• Chorują na nią coraz młodsi — nie tylko osoby otyłe czy starsze• Zwiększa ryzyko powikłań, m.in. sercowo-naczyniowych i nowotworowych• Najnowsze badanie wykazało, że pewien powszechny nawyk żywieniowy drastycznie podnosi ryzyko cukrzycy typu 2
Maggi to przyprawa, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie wielu potraw. Używana do zup, mięs, sosów. Znajduje też zastosowanie w mniej oczywistych rozwiązaniach. Przed laty maggi znajdowała się w każdej polskiej restauracji, tuż obok soli i pieprzu. Teraz częściej się jej wystrzegamy, niż kupujemy. Czy jest się czego bać? Tak wygląda skład popularnej przyprawy.
Olej palmowy to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Jego powszechne zastosowanie wynika z niskich kosztów produkcji, wszechstronności i długiego okresu przydatności. Mimo licznych zalet technologicznych, wokół oleju palmowego narosło wiele wątpliwości związanych zarówno z jego wpływem na zdrowie, jak i na środowisko.
Sieć popularnych hipermarketów Auchan wydała oświadczenie o wycofaniu ze sprzedaży pozornie zdrowej przekąski. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu i co powinieneś z nim zrobić.