Osteoporoza jest złożonym zaburzeniem, mogącym spowodować kalectwo. Zarówno by jej zapobiegać, jak i ograniczyć jej rozwój należy szczególnie zadbać o dietę i aktywność fizyczną. Które składniki pokarmowe powinny znaleźć się w jadłospisie chorego, a które należy usunąć? Dlaczego aktywność fizyczna jest tak istotna? Zapraszamy do lektury. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą reumatologiem, specjalistą chorób wewnętrznych dr. Agatą Skwarek-Szewczyk
Witamina D pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Pozwala zachować mocne i zdrowe kości oraz zęby, a także prawidłowo funkcjonujący układ krążenia i układ nerwowy. Okazuje się, że pewne czynniki mogą znacznie obniżać jej skuteczność, co sprawia, że witamina ta nie działa tak, jak powinna nawet przy jej codziennej suplementacji. Warto wiedzieć, jak poprawnie przyjmować witaminę D i jakich błędów nie popełniać.
Osteoporoza jest układową chorobą szkieletu, związaną z obniżoną gęstością kości, która prowadzi do złamań nawet przy niegroźnych upadkach. „Warstwa kości staje się coraz cieńsza i mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Kluczowym elementem leczenia osteoporozy jest dieta i aktywność fizyczna.