Mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w procesie starzenia się organizmu, regulując ogólnoustrojowy stan zapalny. Zjawisko to, znane jako inflamaging (wiek zapalny), uznawane jest za jeden z głównych czynników przyspieszających rozwój chorób i skracających długość zdrowego życia.Materiał powstał na podstawie wywiadu Ewy Basińskiej (Pacjenci.pl) z dr. hab. n. med. Jarosławem Bilińskim, specjalistą ds. mikrobiomu.
Ministerstwo Zdrowia wychodzi naprzeciw skutkom powodzi i oferuje dodatkowe akcje szczepień dla osób z terenów podtopionych. Będą oni mogli zaszczepić się na 3 choroby w ramach NFZ.
To naturalny odruch wielu osób przed przygotowaniem posiłku, w którego składzie ma się znaleźć mięso. Wyjmujemy je z paczki lub folii i wkładamy pod strumień wody. Zdaniem specjalistów, nie jest to najlepszy pomysł.Podczas mycia, bakterie, które znajdują się na mięsie, rozbryzgiwane są dookoła. Osiadają na całym zlewie i jeszcze daleko wokół niego. Nie brzmi to dobrze, prawda? Czy to oznacza, że lepiej nie myć mięsa?