Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Kuszą intensywną słodyczą, choć w ich składzie nie ma ani grama rafinowanego cukru. Czy ten deser z pustyni faktycznie zasługuje na miano zdrowej przekąski dla każdego, także osób z insulinoopornością? Sprawdzamy, co o daktylach mówią najnowsze badania i dietetyczne wytyczne.Porcja 3–4 daktyli dostarcza błonnika i potasu, a ma trzy razy mniej tłuszczu niż czekolada z orzechamiIndeks glikemiczny większości odmian mieści się w przedziale 42–55 – to poziom zbliżony do brązowego ryżuDaktyle zastąpią cukier w kremach i wypiekach, a jednocześnie wspierają pracę jelit dzięki naturalnym prebiotykom
Lubimy słodycze... poprawiają nastrój i są szybkim źródłem energii. Niestety, zwykle kryją w sobie mnóstwo, który w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Dlatego coraz częściej szukamy zdrowszych zamienników. Istnieje produkt, który jest bardzo słodki, smakuje nawet dzieciom, a jednocześnie dostarcza witamin i minerałów. Jest niedrogi i dostępny w każdym sklepie spożywczymCukier sprzyja otyłości, próchnicy i chorobom sercaWarto szukać alternatyw – a jest coś takiego, co dostarcza nie tylko miłych chwil, ale i potasu, magnezu, czy błonnikaZdrowe słodycze dbają o naszą odporność, a nawet pomagają regulować cukier we krwi
W ostatnim czasie serca miłośników słodyczy na całym świecie podbiła czekolada z Dubaju. Aby jej spróbować, nie trzeba jednak wcale jechać na Bliski Wschód — wystarczy odwiedzić sieć sklepów Kaufland. Łakoć jest tam dostępny za grosze, i to w dwóch różnych wersjach. Warto spróbować obu, nim znikną z półek!
Jesień sprzyja jedzeniu słodyczom. Chcąc osłodzić sobie ten pochmurny i zimny już czas, sięgamy po ciasteczka, batoniki, ciasto czy inne słodkości. Trzeba pamiętać, że słodycze, choć tak bardzo uwielbiane przez wielu z nas, są bardzo groźne dla naszego organizmu.Anna Bartusiak-Chatys - Lekarz Medycyny Stylu Życia tłumaczy za pośrednictwem mediów społecznościowych, dlaczego słodycze są takie groźne.