W 9. odcinku “milionerów” pojawiło się pytanie o badanie profilaktyczne - a mianowicie o to, jak inaczej nazywa się badanie USG serca. Uczestniczka miała z tym wielki problem, chociaż odpowiedzi były dość… oczywiste. Niski poziom wiedzy dotyczącej zdrowia jest dramatycznie niepokojący.
Kiedy dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, chętniej sięgamy po coś rozgrzewającego – zupy kremy, pieczone warzywa czy orzechy do pochrupania. Kardiolodzy zwracają jednak uwagę, że wiele składników dostępnych właśnie jesienią może wspierać układ krążenia. Poniżej znajdziesz dziesięć takich produktów, które warto włączyć do codziennej diety właśnie teraz.Jesienne warzywa korzeniowe, jak buraki czy bataty, poprawiają krążenie i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwiOwoce sezonowe, takie jak jabłka i gruszki, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wzmacniają naczynia krwionośneProdukty pełnoziarniste i orzechy wspierają profil lipidowy i chronią serce przed chorobami cywilizacyjnymiWarzywa kapustne i pestki dostarczają antyoksydantów, witamin i minerałów, które spowalniają starzenie się układu krążenia
Garść owoców jagodowych, tłusta ryba dwa razy w tygodniu, łyżka oliwy z oliwek i szczypta imbiru – to prosty zestaw, który poprawia elastyczność tętnic, obniża poziom „złego” cholesterolu i znacząco zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Dietetycy są zgodni: to najprostszy sposób, by wzmocnić serce i naczynia krwionośne.
Jedna filiżanka kawy zbożowej dostarcza antyoksydantów, witamin z grupy B i błonnika inulinowego z cykorii. Napój ten nie podnosi ciśnienia, pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych i przyspiesza pracę jelit. Wystarczą 2–3 kubki dziennie, by zauważyć poprawę energii, odporności i regularności wypróżnień.