Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > Zdrowe żywienie > Działają zbawiennie na cały układ krążenia. Wzmacniają serce i chronią przed zakrzepami
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.11.2025 05:45

Działają zbawiennie na cały układ krążenia. Wzmacniają serce i chronią przed zakrzepami

Działają zbawiennie na cały układ krążenia. Wzmacniają serce i chronią przed zakrzepami
Fot. Canva

Garść owoców jagodowych, tłusta ryba dwa razy w tygodniu, łyżka oliwy z oliwek i szczypta imbiru – to prosty zestaw, który poprawia elastyczność tętnic, obniża poziom „złego” cholesterolu i znacząco zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Dietetycy są zgodni: to najprostszy sposób, by wzmocnić serce i naczynia krwionośne.

Antyoksydanty z jagód i granatu – elastyczne naczynia bez zakrzepów 

Problemy z krążeniem rozwijają się podstępnie. Najpierw pojawiają się zimne dłonie, ciężkie nogi i spadek energii, a dopiero później poważniejsze konsekwencje naczyniowe. Dietetycy podkreślają, że już codzienny jadłospis potrafi pobudzić przepływ krwi, dotlenić tkanki i znacząco obniżyć ryzyko zakrzepów.

Układ krążenia dostarcza tlen i składniki odżywcze do każdej komórki; sprawne naczynia przyspieszają też usuwanie toksyn i wspierają odporność. Gdy krew płynie wolniej, rośnie zagrożenie zakrzepicą, zawałem czy udarem, dlatego warto codziennie sięgać po produkty, które rozszerzają naczynia i wzmacniają ich ścianki.

Owoce jagodowe, cytrusy i granaty są bogate w polifenole, witaminę C i karotenoidy, które wzmacniają ścianki naczyń, ograniczają utlenianie cholesterolu LDL i tym samym hamują formowanie blaszek miażdżycowych. Regularne porcje tych owoców poprawiają przepływ krwi nawet w drobnych kapilarach, dzięki czemu komórki są lepiej dotlenione, a serce pracuje lżej.

Badania pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty zwiększa zdolność organizmu do neutralizowania wolnych rodników, co przekłada się na niższe stężenie markerów stanu zapalnego i lepszą regenerację naczyń po wysiłku. To właśnie stan zapalny uznaje się dziś za kluczowy czynnik inicjujący powstawanie zakrzepów.

Działają zbawiennie na cały układ krążenia. Wzmacniają serce i chronią przed zakrzepami
Fot. Canva

Kwasy omega-3 i oliwa – tłuszcze przyjazne sercu 

Ryby morskie, orzechy, siemię lniane, awokado i oliwa z oliwek dostarczają wielonienasyconych kwasów omega-3, które utrzymują błony komórkowe w dobrej kondycji i zwiększają elastyczność ścian tętnic. W praktyce oznacza to mniejsze ryzyko pęknięcia blaszki miażdżycowej i łatwiejszy przepływ krwi przez naczynia.

Kwasy EPA i DHA zmniejszają agregację płytek krwi, a oliwa z oliwek dodatkowo podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Już dwie porcje ryb tygodniowo i codzienna łyżka oliwy potrafią obniżyć ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych o kilkanaście procent.

Imbir, kurkuma i czosnek – przyprawy zwiększające mikrokrążenie 

Imbir, czosnek, kurkuma i chili zawierają związki rozgrzewające, które rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają dotlenienie tkanek nawet w najdrobniejszych naczyniach włosowatych. Dodane do zup czy herbaty podnoszą temperaturę ciała, przyspieszają krążenie i zmniejszają uczucie zimnych dłoni oraz stóp.

Flawonoidy z cytrusów i jagód działają synergicznie z przyprawami, dodatkowo uszczelniając i uelastyczniając ściany naczyń. W codziennej praktyce warto więc łączyć sok z cytryny z szczyptą kurkumy lub plasterkiem imbiru, aby spotęgować efekt przeciwzakrzepowy.

Buraki i zielone liście – naturalny tlenek azotu dla tętnic 

Buraki są jednym z najbogatszych źródeł azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu – silny czynnik rozszerzający naczynia i obniżający ciśnienie krwi. Sok z buraka wypity przed treningiem poprawia wydolność, a w diecie codziennej wspiera profilaktykę nadciśnienia i chorób zakrzepowych.

Seler naciowy, pietruszka i zielone warzywa liściaste dostarczają potasu i żelaza, które regulują gospodarkę elektrolitową i wspomagają tworzenie czerwonych krwinek. Łącząc je w sałatkach z oliwą i pestkami dyni, można stworzyć posiłek, który jednocześnie obniża ciśnienie, wzmacnia serce i dba o prawidłową lepkość krwi.

Codzienne sięganie po naturalne „leki z kuchni”. Owoce jagodowe, tłuste ryby, oliwę, rozgrzewające przyprawy oraz buraki, to najprostszy sposób, by wzmocnić układ krążenia i skutecznie bronić się przed zakrzepami.

Źródło: portal.abczdrowie.pl 

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: