Trzy łyżki pestek słonecznika zmieszczą się w dłoni, ale ich działanie może konkurować z niejednym superfoodem. Już 30 g tych niepozornych nasion pomaga obniżyć poziom glukozy, wspiera serce i dostarcza pełną dawkę witaminy E. Klucz tkwi w prostocie – nie w drogich suplementach.
Drzwi lodówki nagrzewają się o kilka stopni przy każdym otwarciu, co sprawia, że na skorupkach jajek skrapla się woda. Ta z pozoru niewinna wilgoć ułatwia bakteriom dostęp do wnętrza jaja. Eksperci z University of Minnesota ostrzegają: jajka powinny leżeć w oryginalnym kartonie na środkowej półce lodówki, w temperaturze nieprzekraczającej 4 °C.
Wszyscy wiemy, że fast foody i słodycze tuczą. Mają mnóstwo kalorii, cukru i tłuszczu i chociaż zwykle nam smakują, organizm nie ma z nich zbyt dużego pożytku. Dlatego ograniczamy je dzieciom do minimum.Okazuje się jednak, że w diecie naszych maluchów pojawia się coś, co ma ogromny wpływ na wagę. Rodzice nawet nie wiedzą, że dostarczają aż tyle cukru i kalorii. Chodzi o soki owocowe.