Jesień w Polsce to nie tylko złote liście i chłodniejsze poranki, ale także czas, kiedy setki tysięcy osób ruszają do lasu na grzyby. To hobby, tradycja i kulinarna pasja w jednym. Ale grzyby to nie tylko smak – wiele z nich ma udowodnione właściwości zdrowotne. Które z nich warto szczególnie cenić?Grzyby są źródłem białka, witamin i antyoksydantów – choć nie zastąpią warzyw, mogą wzbogacić dietęPięć najzdrowszych polskich gatunków to: borowik, kurka, podgrzybek, maślak i boczniakZbierając grzyby, trzeba zachować ostrożność – pomyłka może skończyć się groźnym zatruciem
Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Nic dziwnego, że większość z nas zajada się nimi w najlepsze, bo smakują obłędnie. Są jednak kotlety, które są o wiele lepsze w smaku od schabowych, a ponadto obniżają cholesterol.Coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni i odkrywa nowe smaki. Bezmięsny schabowy może okazać się strzałem w dziesiątkę. Wykonany z tego grzyba obniża cholesterol i ma wiele innych pozytywnych właściwości na nasz organizm.