Polacy ziemniaki kochają, to fakt - zbiory ziemniaków w 2024 r. wyniosły około 5,9 mln ton, a ich spożycie około 90 kg rocznie na mieszkańca Polski. czyli prawie dwukrotnie więcej niż jemy cukru. Ziemniaki są jednak zdrowe, ale trzeba je jeść odpowiednio - nie tyle z umiarem, co w odpowiednim towarzystwie.
Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów spożywczych na świecie, a ich właściwości odżywcze oraz sposób przygotowania wpływają na trawienie i zdrowie. W artykule rozkładamy ziemniaki na czynniki pierwsze i podpowiadamy, z czym je najlepiej łączyć i jak gotować, aby nie obciążać organizmu (złaszcza jelit, bo to one lekko nie mają).
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Stanowią podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw, od purée po frytki. Jednak w kontekście diety, wokół ziemniaków narosło wiele mitów. Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy ziemniaki tuczą? Poznaj fakty i mity, które pozwolą rozwiać wątpliwości na temat tego niepozornego, a jednak kontrowersyjnego warzywa.Ojczyzną ziemniaków jest Ameryka Południowa, gdzie były uprawiane już 7 tysięcy lat temu. Do Europy trafiły w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, początkowo jako roślina ozdobna, a później jako podstawowy produkt spożywczy. Szybko zyskały popularność, stając się kluczowym elementem diety wielu narodów, szczególnie w Europie Środkowo-Wschodniej. Dziś ziemniaki są jednym z najważniejszych upraw rolnych na świecie.