W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie pacjenci mogą sami wybierać posiłki z menu. To rozwiązanie, dotychczas kojarzone głównie z prywatnymi klinikami, zostało wdrożone na wszystkich oddziałach w ramach pilotażu „Pacjent wybiera”. Nad jadłospisami czuwają dietetycy, a cały program wpisuje się w rządowy projekt „Dobry posiłek w szpitalu”.W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci mogą wybrać obiad z kilku propozycji; to element pilotażu „Pacjent wybiera”. Jadłospisy tworzone są w ramach programu „Dobry posiłek w szpitalu” i nadzorowane przez dietetyków. Rozwiązanie ma poprawiać odżywianie i satysfakcję pacjentów, a badania wskazują też na mniejsze marnotrawstwo.
Aż do 10 lat więzienia grozi dwóm mężczyznom, którzy wykradali jedzenie z jednego z warszawskich szpitali. Na swoim koncie mieli aż 10 napadów i przywłaszczyli jedzenie o wartości przekraczającej 80 tys. złotych.Policjanci zostali poinformowani, że znika zaopatrzenie w szpitalu, które dostarczane jest w nocy na zaplecze szpitalnej kuchni. Funkcjonariusze ustalili, że odpowiedzialni za to są byli pracownicy tego miejsca. Złapali ich na gorącym uczynku.
Kontrola ws. żywienia pacjentów w opolskich szpitalach została przeprowadzona i krytycznie oceniona przez delegaturę NIK w Opolu. Wnikliwie, ale i krytycznie ocenione zostały procedury zamówień stosowane przy zakupie żywności dla pacjentów. Pozytywnie z kolei Najwyższa Izba Kontroli oceniła zatrudnianie przez placówki szpitalne dietetyków układających menu dla chorych osób.