Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > Reumatolog

Reumatolog

ból stopy
07.09.2023 13:14 Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!

Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

dna-moczanowa
21.02.2023 18:06 Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania

Dna moczanowa jest chorobą zapalną, w której dochodzi do odkładania się kryształków moczanu sodu w stawach i narządach. Jej typowym objawem jest ból i obrzęk stawów. Jakie są przyczyny dny moczanowej? Jakie leki i produkty spożywcze mogą powodować zwiększenie stężenia kwasu moczowego w organizmie? Jakie są objawy dny moczanowej? Jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej? Co jeść, a czego unikać? Jak leczyć dnę moczanową? Na te i inne pytania odpowiada dr Agata Skwarek-Szewczyk, specjalista reumatolog i specjalista chorób wewnętrznych. 

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: