Podczas jednej z ostatnich kontroli granicznych w Gdańsku, inspektorzy natrafili na niebezpieczne dla zdrowia konsumentów nieprawidłowości w dużym transporcie produktu spożywczego oznaczonego jako ekologiczny. W efekcie podjęto decyzję o jego całkowitym wstrzymaniu i natychmiastowym zakazie wprowadzenia na rynek. Co dokładnie wykryto w towarze i jakie mogły być skutki?W Gdańsku – zgodnie z decyzją wydaną przez organizację IJHARS – wstrzymano wprowadzenie do obrotu w Polsce trzech partii ryżu W produkcie stwierdzono obecność żywych organizmów oraz użycie niedozwolonych substancjiDecyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności
Olej z owadów może wkrótce dołączyć do listy innowacyjnych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale również przyjazny dla środowiska i wpisuje się w światowy trend zrównoważonego żywienia. Czy przekonamy się do tej niezwykłej alternatywy dla tradycyjnych tłuszczów?Oleje z owadów mogą być wartościowym źródłem składników odżywczychProdukcja olejów z owadów może służyć ochronie środowiskaEntomofagia, czyli jedzenie owadów, nie jest nowym zjawiskiemPrzyszłość owadów w branży spożywczej
Komary potrafią popsuć najmilszy wieczór na świeżym powietrzu, kiedy próbują pogryźć nas z każdej możliwej strony. Ich ukąszenia swędzą i bolą, a ten dyskomfort utrzymuje się czasem przez wiele dni.Na temat komarów krąży sporo mitów, jakoby wybierały sobie konkretne ofiary. Mówi się np., że wolą ludzi o słodkiej krwi, albo kobiety. To nie do końca prawda, ale faktycznie istnieje kilka "wabików" na te insekty, np. to, co jemy lub pijemy. Technolożka żywności wskazuje, czego unikać, by komary tak chętnie nie siadały na naszej skórze.