Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > odporność

Odporność

owoce
24.11.2025 15:18 Ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc poprawia odporność

Wygląda niepozornie: mały, brązowy, delikatnie owłosiony owoc, który kryje w sobie soczystą zieloną niespodziankę. Przez lata nazywano go chińskim agrestem i traktowano jako egzotyczną ciekawostkę z dalekiej Azji. Dziś wiemy, że to jeden z najzdrowszych owoców świata — pełen witaminy C, świeżości i energii.Ten owoc pochodzi z regionu środkowych Chin i wschodniej AzjiMa brązową, włochatą skórkę i intensywnie zielony lub złoty miąższW smaku jest słodko-kwaśny, orzeźwiający i niezwykle wyrazisty

konfitura z pigwy
19.11.2025 13:37 Dodaj do herbaty zamiast cukru. Smakuje obłędnie i wzmacnia zdrowie

Rozgrzewa, dodaje aromatu i naturalnej słodyczy, a do tego dostarcza cennych składników, których na co dzień często nam brakuje. Ta domowa konfitura od lat pomaga przetrwać jesień i zimę, a jej smak potrafi całkowicie odmienić zwykłą filiżankę herbaty. Dlaczego warto mieć to cudo w swojej spiżarni?• To naturalny zamiennik cukru pełen witamin i antyoksydantów• Idealnie komponuje się z gorącymi napojami i deserami• Można go zrobić zarówno z pigwy, jak i pigwowca — a różnica jest duża• Domowa konfitura wzmacnia odporność i wspiera trawienie

syrop z polskiej cytryny
01.10.2025 09:37 Syrop z „polskiej cytryny”. Naturalne wsparcie odporności na jesień

Gdy dni stają się chłodniejsze i krótsze, wiele osób sięga po domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Jednym z najstarszych i najchętniej wybieranych jest syrop z “polskiej cytryny”. Czy ten aromatyczny dodatek do herbaty rzeczywiście może pomóc w walce z infekcjami?“Polska cytryna” dostarcza solidnej porcji witaminy C i polifenoli o działaniu antyoksydacyjnymBadania pokazują, że wyciągi z pigwy powstrzymują rozwój niektórych bakterii chorobotwórczychSyrop zrobisz w pięć dni – większość pracy wykonuje… cukier

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: