Już za kilka dni do McDonald’s wraca Burger Drwala — sezonowa kanapka, która co roku wywołuje prawdziwą burzę w sieci. Jedni czekają na nią z utęsknieniem, inni kręcą nosem na jej cenę i skład. Jedno jest pewne – to fast food, który trudno zapomnieć. I nie tylko dlatego, że jest kaloryczny, ale dlatego, że organizm trawi go nawet kilka dni…Burger Drwala pojawia się w McDonald’s co roku na kilka zimowych miesięcy i zawsze przyciąga tłumyW zależności od wersji, jedna kanapka dostarcza od 860 do 950 kcalSkłada się m.in. z bułki z bekonową posypką, kotleta wołowego lub drobiowego, panierowanego sera, boczku, sosu i cebulkiZawiera dużo tłuszczu, soli i cukru, a jej pełne strawienie może zająć nawet ponad trzy dniRegularne sięganie po tego typu jedzenie obciąża układ pokarmowy i sprzyja otyłości
Ich spożycie to prosta droga do rozwoju otyłości i miażdżycy. W innych krajach zakazano je już dawno - w Danii w 2003 roku, czyli 10 lat temu! W Polsce są nadal dostępne, chociaż w 2021 roku ograniczono dopuszczalną ich ilość. O czym mowa? O szalenie szkodliwych tłuszczach trans, które Polacy jedzą na kilogramy!