Podwyższony poziom cukru we krwi to bardzo częsty i poważny problem. Przewlekła hiperglikemia jest ściśle związana z insulinoopornością i cukrzycą typu 2, a jej konsekwencją mogą być uszkodzenia wielonarządowe oraz zwiększone ryzyko chorób sercowo-krążeniowych. Na szczęście, jeśli zadziałasz w porę, możesz wyregulować poziom glukozy w bardzo prosty sposób – zdrową dietą.Wpływ hiperglikemii na organizm Płatki owsiane to cenne źródło błonnika Beta-glukany z płatków owsianych stabilizują poziom cukru Błonnik nierozpuszczalny wspiera prawidłową pracę jelit Jedz 40–50 g płatków owsianych w ulubionej formie dziennie
Cukrzyca jest schorzeniem związanym ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Rozwija się wtedy, kiedy komórki trzustki wytwarzają zbyt mało insuliny bądź też kiedy tkanki tracą wrażliwość na jej działanie. To pierwsza choroba niezakaźna, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Na cukrzycę cierpią zarówno dorośli, jak i dzieci, a mechanizmy jej powstawania są różne.