Dieta lekkostrawna od lat uchodzi za „bezpieczną” – zalecaną niemal odruchowo po operacjach i przy wielu schorzeniach układu pokarmowego. Gotowane warzywa, białe pieczywo, unikanie błonnika i tłuszczu – to brzmi rozsądnie. Ale czy na pewno? Coraz więcej ekspertów zwraca uwagę, że ten model żywienia w niektórych przypadkach może nie tylko nie pomagać, lecz wręcz szkodzić.Czym jest dieta lekkostrawna i kiedy faktycznie ma sensDlaczego nie dla każdego pacjenta będzie najlepszym rozwiązaniemJak jelita i wątroba oddziałują na siebie poprzez mikrobiotęJaka dieta wspiera wątrobę i chroni przed pogorszeniem jej stanu
Mnóstwo osób stosuje diety, choć niektóre z nich nie należą do zdrowych oraz dobrych dla naszego organizmu. Amerykański magazyn "U.S. News & World Report" co roku zajmuje się publikacją najlepszych oraz najzdrowszych diet. Zdaniem magazynu to właśnie dieta śródziemnomorska należy do tych najzdrowszych. Kolejne miejsca należą do diet: Dash oraz diety MIND. Które diety z kolei nie cieszą się uznaniem dietetyków?