Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Choć pomidory dostępne są w supermarketach przez cały rok, to właśnie wiosną i latem kuszą świeżością i pięknym kolorem na miejskich bazarkach. Warto je jeść, gdyż zawierają likopen. Jest to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco.Warto wiedzieć, że jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, ale również poprawia trawienie czy wzmacnia odporność. Na co jeszcze działają pomidory i czy wszyscy mogą jeść te pyszne warzywa?