Jeśli lubisz dżemy, koniecznie to przeczytaj. Fundacja Pro-Test przebadała produkty od znanych i cenionych przez konsumentów firmy. Jeden z najbardziej popularnych dżemów zawodzi i to na całej linii. Wyniki nie napawają optymizmem…
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.