Obserwuj nas na:
Dieta.Pacjenci.pl > Zdrowe żywienie > Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 17.03.2023 17:50

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?
canva.com

Ciasteczko do kawy? A może by tak zamienić je na coś zdrowszego? Znakomitym pomysłem będzie gorzka czekolada! Jej wytworny smak idealnie podkreśli nuty smakowe kawy, a dodatkowo zadbamy o zdrowie. Wystarczą 2 kostki dziennie, aby poprawić naszą kondycję fizyczną i psychiczną!

Właściwości gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada to bogate źródło magnezu, ale nie tylko! Według badań, w gorzkiej czekoladzie znajduje się ponad 600 prozdrowotnych substancji. Gorzka czekolada zawiera węglowodany, tłuszcze oraz błonnik. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę A i witaminę E, a także z składniki mineralne, takie jak m.in. wapń, cynk, potas, fosfor i żelazo. 

Gorzka czekolada dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację. Podnosi poziom serotoniny w organizmie i działa antystresowo.

Gorzka czekolada wspiera pracę układu krążenia. Zawarte w niej flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Likwidują stany zapalne, zapobiegając chorobom układu krążenia i nowotworom. Ponadto obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Zawarte w gorzkiej czekoladzie polifenole zapobiegają zakrzepom i regulują ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?

Pamiętajmy, aby zwracać uwagę na skład produktu. Dobrej jakości czekolada powinna mieć minimum 70% kakao. Jeśli będzie dla nas zbyt gorzka, możemy zacząć od niższych stężeń, stopniowo przechodząc na wyższe wartości. Dostępne są czekolady z różnymi dodatkami, które wzbogacają jej smak, np. skórka pomarańczowa czy chili. Z czasem przyzwyczaimy się do gorzkiego smaku czekolady i ta mleczna będzie już dla nas za słodka!

Pamiętajmy, że w składzie nie powinien znajdować się tłuszcz kakaowy, jednak dopuszcza się 5% zawartość tłuszczów roślinnych. Unikajmy czekolad, które zawierają emulgator E476, bardzo często dodawany do czekolad mlecznych

Dobrej jakości gorzka czekolada jest twarda i ma błyszczącą powierzchnię. W momencie jej złamania słychać charakterystyczny trzask. Tabliczka nie powinna się kruszyć ani wyginać, ponieważ może to świadczyć o małej ilości miazgi kakaowej.

Czy gorzka czekolada jest kaloryczna?

Gorzka czekolada, pomimo swoich właściwości zdrowotnych, jest dość kaloryczna. Tabliczka o zawartości powyżej 70% suchej masy kakaowej, przeważnie zawiera ponad 600 kcal. Spożywana w nadmiernych ilościach będzie sprzyjać odkładaniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego warto zachować umiar. 

Dieta.Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: